Cum vorbim în public?

Cum vorbim în public?

Una dintre cele mai comune frici din ziua de astăzi, care provoacă nenumărate probleme este temerea de a vorbi în public. Însă, pentru a putea lucra înspre a ne îmbunătăți această abilitate trebuie să realizăm care sunt rădăcinile acestei “fobii”. Este frica de a vorbi în public temerea de a fi judecat, de a te face de rușine în fața unui public sau poate de a te bloca în mijlocul discursului? În acest articol vom înțelege cum să devenim încrezători în noi înșine chiar și în fața unui public. Ca și orice alt talent, vorbitul în public se poate învăța prin teorie și multă practică.

            Cum facem față panicii? În momentul în care trebuie să susținem un discurs, adesea intervine anxietatea, panica și instinctul  “luptă sau fugă”, deoarece din punct de vedere al emoțiilor, simțim că suntem expuși și trebuie să ne apărăm. Însă, aceasta este emisfera dreaptă a creierului care acționează. Aceasta este partea sensibilă a noastră, nu cea a logicii și a rațiunii. De aceea, când simțim că panica ia stăpânire asupra noastră, un sfat bun este să încercăm să numărăm sau să rezolvăm o problemă de matematică, ceva care va pune în mișcare emisfera stângă a creierului pentru a ne calma.

            Cum începem discursul? Primele momente ale unui discurs sunt adesea cele mai importante. Pentru a ne asigura că acestea vor fi reușite este necesar să ne pregătim din timp printr-o structurare a discursului. Aceasta ne va ajuta să nu ne pierdem în fața publicului și ne va aminti constant ce încercăm să obținem și transmitem prin ceea ce spunem. Putem încerca să ne îndreptăm focusul spre public, în loc de ceea ce simțim(frică, anxietate) prin a ne adresa nouă înșine întrebări precum: “Ce vreau să spun?” , “Ce vreau ca publicul să știe?”,  “Cui mă adresez”,  “Cine își închipuie publicul că sunt?”. Tot în acele prime momente este indicat să încercăm să creăm o legătură cu publicul, de exemplu “Cu mulți dintre voi am lucrat în domeniul tehnologiei…”.

            Care sunt niște variante de începere a discursului?

1.      Începe prin a aduce laude sau mulțumiri audienței sau instituției de care aparțin.

2.      Începe printr-o afirmație surprinzătoare sau provocatoare.

3.      Începe prin menționarea unui citat care aparține unei personalități.

4.      Începe cu o glumă sau cu o anecdotă.(asigură-te că nu este ceva jignitor sau vulgar)

            Care sunt câteva sfaturi generale pentru vorbitul în public?

1.      Încearcă să stai în picioare.

2.      Adaptează-ți limbajul în funcție de profilul publicului tău.

3.      Stai drept, cu capul sus, vei emana încredere de sine.

4.      Menține volumul discursului tău. Concentrează-te pe ce vrei să spui, nu pe cât de tare o spui.

5.      Nu te grăbi.

            Ce fac dacă conținutul discursului are scăpări? Studiile arată că cel mai relevant lucru pentru impresia cu care rămân oamenii în urma discursului este începutul și finalul acestuia. Încearcă să te asiguri că acestea sunt spectaculoase, interesante și reprezentative pentru a compensa micile greșeli. Totodată, nu uita că cel mai bun mod de a trece de la un subiect la altul este de a-l reînvia pe precedentul. Încearcă să îți legi ideile între ele.

            Așadar, sperăm să țineți cont de sfaturile pe care le-am oferit în acest articol și nu uitați că doar prin exersare putem avansa.

Toate comentariile